Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete

2018. május 25. napjától az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének alkalmazásával az eddiginél is szigorúbban kell védenünk az Önök személyes adatait. Azoknak a nézőinknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Fischer Iván Lakásszínháza eseményeiről, előadásairól 2018. május 25. után is információt kapjanak, mindössze nevét és emailcímét kezeljük, melynek jogalapja az Önök önkéntes hozzájárulása.

 

Szociopoly

interaktív színházi társasjáték                      

2019. március 30., 19.00

A Szociopoly egy észak-magyarországi kistelepülésen játszódik. Szereplői a településen élő emberek: a falu elitje (a polgármester, a vállalkozó és az orvos), az ott működő intézmények dolgozói (a rendőr, a tanítónő, a védőnő, a boltos és a kocsmáros) és a faluban élő (többségében szegény) emberek, akik közül néhányat színészek alakítanak, de a falu lakóinak többségét a nézők személyesítik meg. A darabban négy hetet játszunk végig, ami alatt a résztvevőknek meg kell élniük a játék adta keretek között. Hogy éppen milyen szituációba kerül a néző, azt mindig a szerencse dönti el.

Játsszák: Hay Anna, Jaskó Bálint, Herczeg Tamás;

Az előadás játékvezetője: Bass László

Alkotók:

Társasjáték és szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata, Szöveg: Fábián Gábor, Dramaturg: Róbert Júlia, Látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni, Asszisztens: Vándor Veronika, Rendező: Fábián Gábor

 

Az előadás hossza: 150 perc

 

A Mentőcsónak Egység és a „GYERE” Gyerekesély Egyesület közös produkciója.

 

Szülői értekezlet

2019. március 31., 19.00

2019. április 1., 19.00

Írta: Szabó Borbála
Játsszák: Dióssi Gábor, Nényei Pál, Stefanovics Angéla, Szabó Borbála, Urbanovits Krisztina, Végh Zsolt
Rendezte: Végh Zsolt

A harmadik bé osztály új tanítónőt kapott. A fiatal, alternatív pedagógiai elveket valló Palóc Ildikó végtelenül hisz az elfogadásban, a demokráciában, ellenzi a frontális oktatást és a tekintélyelvű pedagógiát. Sajnos azonban nem minden szülő nyitott az új értékekre, egyesek akadékoskodnak, ironizálnak. Ildikót elkeseríti ez a hozzáállás, úgyhogy kénytelen keményebb eszközökhöz nyúlni. Hamarosan elszabadul a pokol. És egy idő után már mi sem tudjuk, felnőttek vagyunk-e vagy gyerekek…

Vajon miért fog el bennünket a rettegés, ha felnőtt fejjel megint be kell ülnünk az iskolapadba?

Lehetséges-e a valódi reform ott, ahol a fejekben nem változott meg semmi?

Hol van a határ diktatúra és szervezett iskolarendszer között?

Hol van a határ felnőtt és gyerek között?”

Az előadás hossza: kb. 60 perc

Bálsój szerelem a Málenkij robot idején

A Faktor Terminál előadása

2019. április 6., 19.00

2019. április 7., 19.00

A II. világháború után a szovjet hadsereg bosszúhadjárata során mintegy 600.000 magyart szállítottak el a Gulágra. A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket. Leveleiken átüt a szenvedély, a féltés, a vágy, a magány, az egymás elvesztésétől és az újbóli találkozástól való félelem. Szubjektív beszámolóikon keresztül betekintést nyerünk a munkatáborok és a romjain újjáépülő, majd egy újabb diktatúrába rohanó ország mindennapjaiba.

„…függök ezen a zord élet-párkányon”

Bogdán Zsolt Ady-estje

2019. április 13., 19.00
2019. április 14., 19.00

A Szatmárnémeti Harag György Társulat és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös előadása.

Szereplők: Bogdán Zsolt
Szerkesztő: Szugyiczky István

„Adynak elég bármelyik publicisztikáját kinyitni és máris a mában érzi magát az ember. Elég nagy vészharang volt a magyar irodalomban Ady Endre, aki azért aktuális ma is, mert az igazat mondja. A világ alapjában véve semmit nem változott azóta.” – így ajánlja az estet Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja.

1winterreise fotó film

SCHUBERT – MUNDRUCZÓ: WINTERREISE                                                

2019. április  29., 19:00

film – színház – koncert

Franz Schubert: Téli utazás

Szemenyei János – ének

Mocsári Károly – zongora

Rendező: Mundruczó Kornél

Díszlet- és jelmeztervező: Ágh Márton

Technika: Éltető András

Rendezőasszisztens: Fehér Anna

 

A PROTON Színház előadása

Együttműködő partner: Óbudai Danubia Zenekar, Vlaamse Opera Antwerpen

 

„A Téli utazás számomra – vallja az előadás rendezője, Mundruczó Kornél – az úton levés apoteózisa. Örökké úton lenni. Várakozni, nem tudni mire. Mint a Purgatóriumban. Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle. Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak a számomra, hogy az ember örök idegenségéről gondolkodhassak. És hogy feltegyem a kérdést: Vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?”

 

Beszámolók

Fischer Iván Alapítvány 2015. évi beszámoló